Libeček lékařský (Levisticum officinale) je populární bylinka, které jsou připisovány mnohé léčivé účinky a která se v oblibou využívá i na kuchyňské lince. Pěstování libečku není nijak náročné a poradí si s ním hravě i úplný začátečník.

Jestliže máte zahrádku, najděte pro libeček místo na záhonu. Pokud ji ale nemáte, ničemu to nevadí, dařit se mu totiž bude i v truhlíku s dalšími bylinkami nebo samostatně v květináči. Má výrazné aroma, díky němuž si získal mnoho příznivců i odpůrců. Jestliže jste si ho však oblíbili, rádi vám poradíme, jak postupovat při jeho pěstování.

Jak pěstovat libeček

Existuje několik způsobů, pomocí nichž si můžete vypěstovat svůj libeček. Asi nejnáročnější je pěstování ze semen, které zahradníkům začátečníkům příliš nedoporučujeme. Dále si můžete zakoupit vzrostlou sazeničku na trhu nebo libeček vypěstovat z kořenových puků, které vám například daruje vaše sousedka.

Aby rostlina byla mohutná, vyžaduje dostatek prostoru. Pak může dorůst do výšky až dvou metrů. Její vzhled je samozřejmě možné i usměrnit, takže takto vysoká být rozhodně nemusí.

Výsev či výsadba

Pokud máte k dispozici semena libečku, tak ho můžete zaset buď časně zjara (během března či dubna) nebo až koncem léta (v srpnu nebo v září). Připravte si na ně 3 cm hlubokou rýhu a řádky vytvářejte 60 cm od sebe. Nelekejte se pomalého klíčení. Jakmile rostliny vyrostou zhruba do výšky 10 cm, měli byste je protrhat a nechat mezi nimi zhruba 15 cm dlouhé rozestupy. V této době můžete také libeček přemístit na jeho stálé stanoviště. Jak by mělo vypadat?

Vhodné stanoviště

Libečku se bude dařit v běžné zahradní půdě, která má dostatek živin a podpoří jeho růst. Libeček je opravdu nenáročný, jelikož nevyžaduje ani žádnou zálivku. Pouze v případě extrémně suchého počasí, se vyplatí jej trochu zavlažit, aby neuschnul. Stanoviště pro něj zvolte spíše polostinné nebo slunné. Rozhodně ho nevysazujte tam, kde bude celý den ve stínu.

Pozor na choroby

Libeček by se neměl pěstovat na společných záhonech spolu s mrkví, petrželí či celerem, a to kvůli možnému výskytu chorob. Na jednom stanovišti jej můžete ponechat i více let. Takže pokud ho jeden rok vysadíte, nemusíte si ten další s ním již dělat žádné starosti. Z libečku se využívají listy a jeho květy tedy můžete, ale i nemusíte, odstraňovat, jelikož samovolně opadají.

Pozitivní účinky libečku a jeho využití

Libeček se využívá syrový i tepelně upravený. V kuchyni ho využijete při přípravě polévek, zeleninových karbanátků či pomazánek. Má výraznou vůni, pro kterou si ho s žádnou jinou bylinkou nemůžete splést. Používá se například i při vaření brambor a v kombinaci s masem nebo vejci.

Co se týká pozitivních účinků na zdraví, tak libeček podporuje chuť k jídlu a harmonizuje trávení. Dále příznivě působí na žlučník nebo na krevní oběh.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *