Dýni hokaido můžete vypěstovat jak z malých sazenic, které pořídíte například na trhu, nebo také ze semínek. Jestliže se chcete na sklonku léta a začátkem podzimu dočkat velké úrody, tak v předjaří je ideální podniknout první kroky.

Už jedna sazenička je schopná mít docela velkou úrodu, takže jich nepotřebujete mnoho. Dýně hokaido nepochybně patří k podzimním měsícům. Řadí se mezi nejchutnější odrůdy a dají se připravit na desítky způsobů. Rovněž oceníte možnost jejich skladování, jelikož v chladné místnosti vydrží i několik měsíců.

Jak si vypěstovat hokaido

Tykev zvaná hokaido se dá pěstovat ze semínek. Ta je ale vhodná naset například do plastových kelímku a předpěstovat si tak malé sazeničky. Vyset ji samozřejmě můžete přímo na záhon. Pokud si ji však předpěstujete, dočkáte se úrody o něco dříve.

Semena vysejte přibližně 2 cm hluboko do zeminy a nechte je naklíčit na světlém stanovišti. Dopřejte jim dostatečnou zálivku a přesaďte je až v momentě, kdy vytvoří dostatečně velké listy. Jestliže vysejete rostliny přímo na záhon, tak riskujete, že budou podchlazené, jelikož se vysévají již v průběhu jara.

Zkracování výhonů

Jak hokaido roste, vyplatí se její výhony zkracovat, a to přibližně na délku dvou metrů. Když je zastřihnete, nemusíte se obávat malé úrody, ba naopak. Rostlina se více rozvětví a bude lépe plodit. Navíc dosáhnete kompaktnějšího vzhledu a hokaido pak nezabere celý váš záhon. Při vysazování více dýní dbejte na dostatečné rozestupy mezi jednotlivými sazenicemi – sázejte je třeba až 1,3 metru od sebe.

Výsadba do vhodné zeminy

Výsadba není nijak složitá. Dýním svědčí písčitá půda, která by měla být dostatečně vlhká. Dále je nutné dýni zajistit přísun tepla a slunečních paprsků, jelikož se jedná o teplomilnou rostlinu. Na konci května se můžete dočkat prvních květů a během srpna začínají první dýně dozrávat. Velmi to ale záleží i na čase výsadby a na počasí, jaké venku panuje.

Sklizeň dýní hokaido

Od konce srpna tedy můžete začít první dýně sklízet. Jak poznáte, že je dýně zralá? Má pevnou a tvrdou slupku, sytě oranžové zbarvení a sušší dřevnaté stonky. Nechat dýni dostatečně uzrát je opravdu zásadní, jelikož když řádně neuzraje, tak její chuť bude nevýrazná. V případě staré dýně zase dochází k úbytku prospěšných látek a stáří se podepisuje samozřejmě i na chuti. Sklizeň si proto musíte sami vyzkoušet.

Vhodné podmínky pro skladování

Co se týká skladování dýní, tak pro ně vyberte chladné a suché místo. Problematické mohou být starší sklepy, které jsou sice chladné, ale velmi vlhké, takže mohou podporovat rozvoj plísní. Hokaido dýně pak můžete používat během celého podzimu. Na rozdíl od ostatních druhů se dají jíst nejen tepelně upravené, ale i syrové. Semínka z nich si můžete ponechat a v předjaří je opět využít pro pěstování nových dýní.

Další články z rubriky

Štítky: ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *