content top

Ačokča – návod na pěstování

Jestliže máte oblibu v netradičních druzích zeleniny a přemýšlíte, co ještě byste mohli vsadit do své zahrádky, máme pro vás unikátní tip. Představujeme vám ačokču, což je tykvovitá rostlina sladkokyselé chuti, připomínající okurku a papriku. Pokud ji utrhnete mladou, dá se její chuť přirovnat také k syrovému zelenému hrášku. Ačokča je zajímavým zpestřením do každého všedního jídelníčku....

Celý článek

Pěstování petržele

Petržel se dá pěstovat v mnoha druzích. Její základní rozdělení je na kořenovou petržel, která se přidává do polévky nebo do bramborového salátu. Má specifickou vůni a barvu. Na druhém místě je zelená petrželka, která funguje spíše jako bylinka. Netvoří základ pokrmů, ale využívá se k jejich dochucování. Petržel je tradiční součástí mnoha zahrádek, obzvlášť pokud jde o voňavou zelenou...

Celý článek

Pěstování špenátu

Špenát je populární zeleninou. V obchodech jej můžete zakoupit jako čerstvý, který je často příliš předražený, nebo i jako mražený, který zase většinou nesplňuje chuťové nároky. Mnoho lidí proto uvažuje nad využitím zbývajícího místa ve své zahrádce právě tak, že si na něj vysejí špenát. Jeho semena můžete dnes koupit v každém obchodě se zahrádkářskými potřebami. Špenát setý je...

Celý článek

Pěstování brokolice

Brokolice se už dávno nevnímá pouze jako alternativa ke květáku. Tato populární zelená zelenina si za poslední roky vydobyla své čestné místo na našich kuchyňských stolech. Jedná se o druh brukve zelné, která je příbuzná s kapustou či květákem. Lze ji pěstovat jako jednoletou i dvouletou. Oblastí jejího původního výskytu je Středomoří. Brokolice je bohatá především na vitamíny C, B1, A, E nebo B9...

Celý článek

Pěstování chřestu

Hlavní sezóna chřestu nastává na jaře. Tuto nevšední zeleninu můžete zakoupit v obchodě nebo na trhu, pokud ale máte volný prostor na záhonku, proč si ji nezkusit vypěstovat. Pěstování chřestu vyžaduje nejen dostatek času a prostoru, ale také i trpělivost. Byť se sklízí časně zjara, ponechává se v záhonu celoročně. Chřest je bohatý na vitamíny A, B, C, E a K. Mimo ně obsahuje i hořčík, vápník nebo...

Celý článek

Rebarbora pěstování

Rebarbora neboli také reveň (Rheum rhabarbarum) je oblíbená rostlina, které se v posledních letech stává součástí našich zahrádek. Rebarbora je zeleninou, ačkoliv ji mnoho lidí považuje za ovoce. Protože dozrává už v brzkých jarních měsících, je jistě příjemným zpestřením do každého jídelníčku. Dá se z ní připravit celá řada lahodných moučníků. S konzumací rebarbory byste to ale rozhodně...

Celý článek

Pěstování cukety

Cuketa je oblíbená zelenina, která je v obchodech k dostání téměř během celého roku. Našla si tak i místo v našich zahradách, kde představuje zajímavou alternativu třeba k dýním nebo k patisonům. Cukety jsou jednoletou zeleninou a patří mezi tykve obecné. Oblastí jejich původního výskytu je Střední Amerika. Byly však vyšlechtěny, aby se mohly pěstovat i v našich podmínkách. Cukety mají velké využití v...

Celý článek

Topinambury pěstování

Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus L.), která se označuje také jako topinambur hlíznatý, si pomalu nachází své místo i v českých zahradách. Mnoho lidí je má spojené především s potravou pro zvířata, jelikož se dříve používaly ke krmení králíků a dobytka. Obsahují však látky, díky kterým se hodí i do naší kuchyně. Na vzhled jsou slunečnice topinambur podobné bramborám a stejně jako ony jsou...

Celý článek

Batáty pěstování

Podvijnice batátová (Ipomoea batatas), která se mnohdy označuje jen jako batáty nebo sladké brambory, získává v posledních letech na oblibě. Rovněž se můžeme setkat s názvem podvijnice jedlá. Pochází ze Severní Ameriky a její plody jsou kořenové hlízy, které se na první pohled podobají našim bramborám. Její plody jsou samozřejmě jedlé a v kuchyni velmi populární. Dají se vařit i péct. Mají velmi...

Celý článek

Pěstování celeru

Celer patří k tradiční české zelenině, která má své nezaměnitelné místo v receptech na svíčkovou omáčku nebo v bramborovém salátu. Běžně se kombinuje s mrkví nebo s kořenovou petrželí. Celým názvem se tato zelenině označuje jako miřík celer (Apium graveolens). Neměla by chybět v žádné zahrádce. Jedná se o dvouletou bylinu, ze které se běžně používají její bulvy a listy. Celer si najde místo...

Celý článek
content top